В Закона за виното: Новите лозя ще бъдат 1% от миналогодишните насаждения

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Новите лозя да бъдат 1% от засадените лозя в страната към 31 юли на предходната година, е записано в новия Проектозакон за виното и спиртните напитки, който влиза за разглеждане в Народното събрание. Според проекта всяка година ще се издават разрешения за нови насаждения според регламентите на ЕС. Написването на нов закон цели именно прилагането на европейските норми в областта и у нас, казват вносителите. Всяка година в срок до 1 май изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозарство и винарство (ИАЛВ) със заповед ще определя срока за подаване на заявления за издаване на разрешения за нови лозови насаждения, който не може да бъде по-кратък от 30 дни. Разрешенията за нови насаждения пък ще се издават не по-късно от 1 август на текущата година и ще бъдат със срок на валидност 3 години считано от датата на издаването им.

Валидните права за презасаждане, които са предоставени на производителите до 31 декември 2015 г., но още не са използвани, могат да бъдат упражнени след 1 януари 2016 г. само след като бъдат преобразувани в разрешения за същото лозарско стопанство, за което са предоставени правата. Производителите, притежаващи неизползвани права, ще могат да подадат заявление за преобразуване на предоставените права на презасаждане или на части от тях в разрешения. Заявленията се предвижда да се подават до края на 2020 г, но не по-късно от 3 месеца преди изтичането на правата. Издадените разрешения няма да могат да се прехвърлят на други лица.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements