Най-старото дърво в България е Гранитски дъб на близо 1700 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
Знаете ли кое е най-старото дърво в България? Това е Гранитският дъб, който се намира в землището на село Гранит край Стара Загора и вече близо 1700 години устоява на предизвикателствата на времето и природните стихии, разкри публикация на Европейската комисия в България в социалните мрежи.
Общо 2261 дървета, част от уникалното ни природно наследство, са вписани в регистъра на вековните дървета в България, който се поддържа от Изпълнителна агенция по околна среда. Те са не само свидетели на нашето минало, но и надежда за нашето бъдеще. Ето защо освен да опазим вековното си богатство, трябва да се погрижим да оставим природата в по-добро състояние за идните поколения, апелират от Европейската комисия в България.
“Грижата за горите е ключова част от борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Затова ви приканваме да се включите в инициативата за засаждане на 3 милиарда нови дървета в ЕС до 2030 г.”, допълват те.

Как можете да се включите в инициативата?

Засадете дърво, което отговаря на основните екологични принципи – правилното дърво, на правилното място, с правилната цел. Регистрирайте го в приложението MapMyTree, с коeто в реално време проследяваме напредъка по постигането на целта https://mapmytree.eea.europa.eu/#/
“Досега в приложението са вписани близо 9,5 млн. новозасадени дървета. Ред е на вашето!”, апелират от Европейската комисия в България.
Снимка: Фейсбук, Европейска комисия в България
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама