Национална кампания: 100 милиона дървета ще бъдат засадени до 2030 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Започва национална кампания по залесяване чрез засаждането на 100 милиона дървета до 2030 г. Инициативата обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. България се присъединява към кампанията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г. в рамките на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Къде ще бъдат засадени дръвчетата?

Ще се организира засаждането не само в горски територии, а покрай пътища, в градовете и крайградските райони, както и в територии, които са земеделски. „Това ще е отворена национална кампания, за която имам подкрепата на премиера и правителството, получих подкрепа от президента, омбудсмана и граждански организации, които дълги години засаждат дървета. Не на последно място – и от Европейската комисия“, каза министър Сандов, като допълни, че България засажда около 4 млн. дървета годишно, но идеята е този брой да се увеличи значително.

Осигуряване на посадъчен материал

Вече се водят разговори с държавните горски предприятия за осигуряването на посадъчен материал, осигурено е и финансиране за началото на кампанията. Предвиждат се средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2021 г., които няма да могат да се усвоят заради забавени проекти, да бъдат пренасочени към кампанията по залесяване. „Ще използваме средства, които остават непохарчени заради липсата на действия от досегашната власт. Преди дни договорих тази възможност в Брюксел и имаме съгласието на Европейската комисия около 100 млн. лева да отидат за началото на тази кампания – за посадъчен материал, покупка на технически средства и др.“, уточни министър Борислав Сандов.

Необходимост от доброволци

„Надявам се всеки човек, който е загрижен за природата и за бъдещето на България, да се включи. Убеден съм, че хората ще подкрепят кампанията, защото така се борим с климатичните промени по естествен път – като засаждаме дървета, които поглъщат въглеродния диоксид. Това е важна мярка за борба с климатичните промени“, допълни министър Сандов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА