В язовирите има достатъчно вода, няма опасност от кризи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

„В язовирите има достатъчно вода и няма опасност от кризи. Хората трябва да са спокойни, че е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването. В същото време има достатъчно свободен обем, за да бъдат поети  количествата от пролетното снеготопене“. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология  прогнозните снежни запаси за страната като воден еквивалент са 1,9 пъти по-големи в сравнение с м.г., което ще гарантира потреблението.

Министърът изрази разочарованиeто си, че през последните дни се чувства като в театър на абсурда: „До вчера получавах въпроси дали ще прелеят язовирите, днес ме питат дали са под мъртвия обем.“

В момента в големите и значими язовири има 3 474,8 млн. куб. м, което представлява 54% от техния обем. Водата в язовирите за питейно-битови  нужди е 1054,7 млн. куб. м или 70,3%. Язовирите за напояване са пълни на 46,2%, а енергийните на 55,5%. Никъде няма язовир, чието ниво е под мъртвия обем.

Това се отнася и за яз.„ Въча“.  Общият му обем е 226 млн. куб. м., а мъртвият – 24 млн. куб. м. Сега в язовира има 127 млн. куб. м вода или 56,4%.

„В началото на януари операторът ни попита дали може да използва по-голям ресурс от разрешения по график , на което ние отговорихме с „не“. Така че няма драма. Това е оперативна кореспонденция“, заключи министър Василева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements