В Ямболско въвеждат мерки срещу шарката по дребните преживни животни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Преди дни в Бургаско регистрираха огнище на болестта

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в пограничните общини Болярово и Елхово в Ямболска област се увеличава. Причината е открито огнище на болестта миналата седмица в бургаското село Горно Ябълково в община Средец, стана известно на заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол.

Като съседна на Бургас, в област Ямбол се налагат частични ограничителни мерки. Преустановени ще бъдат и фермерските пазари в общините Елхово и Болярово. Животновъдите ще бъдат запознати с опасността от зараза, съобщи д-р Атанас Калудов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, съобщава БТА.

В 10-километровата зона на заразното огнище попада боляровското село Странджа, в което се отглеждат само едри преживни животни. В близост се намират още десетина погранични села, в които по данни на ветеринарите, се отглеждат над 2000 овце и кози.

Заболяването не представлява опасност за хората, но нанася сериозни икономически и стопански щети, тъй като е силно заразно за животните, няма ваксина и заболелите животни се евтаназират. Затова е важно да се вземат превантивни мерки, поясни д-р Калудов.

Според него едната от версиите е, че заболяването е разпространено от животни, навлезли от турска на наша територия. “От друга страна – мигрантите чрез дрехи, обувки, контакти от Турция в България. Ние имаме сведения от стопаните, че доста мигранти са намирани в кошари да спят при овце и кози”, каза още директорът на ОДБХ – Ямбол.

 

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements