В седмицата преди Никулден рибата в търговските обекти е под прицел

Проследяване на произхода
Основната цел на проверките ще бъде върху законния произход на рибата, предлагана в търговската мрежа. Това ще се проверява чрез изискване на документация, спазването на сроковете за съхранение, правилното етикиране, проследяване на доставната верига и т.н.
Хигиена
При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства – маски и ръкавици, както и наличието на дезинфектанти на местата на продажба. Специално внимание ще се обърне върху търговията на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.
Експертите съветват при избора на риба хората да следят за няколко признака
Обикновено върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, но ако е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите да са бистри.
От петте ведомства апелират потребителите непременно да се уверяват в законния произход на предлаганата продукция и в случай на съмнение да подават сигнал на телефон 112.