В овощната градина през август: Ножиците щракат в малините

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Поливките през август на късните сортове ябълки и круши ще осигурят наедряването на плодовете. Високото качество обаче е и въпрос на системна борба с болестите, неприятелите и плевелите. В малиновите насаждения след прибирането на реколтата е необходимо веднага да се пристъпи към резитба. Отстраняват се всички плододавали леторасти, за да се даде възможност да нарастнат бързо новите издънки и да заложат плод. Сгъстяващите насаждението издънки, както и израстващите в междуредието също се премахват. Резитбата трябва да бъде последвана от редовно разрохкване на почвата и премахването на плевелите. През септември ще настъпи благоприятно време за засаждане на ягоди, а това означава, че площта трябва да се подготви още през август. Добрата подготовка означава разрохкване на дълбочина 40 – 50 см с разрохвач или с плуг без отметателна дъска, последвано от изораване на дълбочина 25 – 30 см, вече с обръщане на орния пласт. Преди тази оран се разхвърлят по 2- 3 т оборски тор на декар, както и минерални торове.

При ябълката, крушата и дюлата през август трябва да продължат наблюденията за развитието на второто поколение на ябълковия и крушовия плодов червей. При близост на тези видове до праскови насадения може да се получи и от източен плодов червей. Борбата със сливовия плодов червей приключва през първата десетдневка на август. При захлаждания и превалявания през август се създават условия за силно нападение от късно кафяво гниене. Това може да наложи 1-2 предберитбени пръскания. Използват се регистрирани фунгициди с къс карантинен срок.

Четете още:

Кои зеленчуци да садим през юли

 Агрокалендарът е подготвен от Националната служба за съвети в земеделието.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements