В кризата с COVID-19 се роди нов вид френско сирене

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Фермери във френската община Солс Сюр сюр Мозел по случайност създадоха нов вид сирене, след като стоката им застоя на склад поради затворените търговски канали за износ.

Лора и Лионел Вакселер са нарекли сиренето «Le Confiné», като името отразява обстоятелствата, при които е създадено сиренето: „Le Confiné“ може да се преведе като „Изоставеният“, но и „Затвореният“.

В продължение на два месеца износът на селскостопански продукти от Франция беше спрян заради коронавируса. През това време фермерите отчитат спад с 80% на количествата изнесени млечни продукти.

„«Le Confiné» е една хубава изненада“, казва Лионел Вакселер, цитиран от schweizerbauer.ch, и допълва: „Надявам се това сирене да се хареса на клиентите“. Във фермата на семейство Лора и Лионел Вакселер се отглеждат общо 30 крави вогезер. Млечните продукти, произвеждани във фермата, се реализират директно на клиенти, в мрежа от магазини, както и за износ.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА