В Ихтиманско алармират за превръщане на земеделски и горски терени в площи с фотоволтаични панели

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Кметът на село Живково: Смешно е един декар гора да се продаде за 1000 лева. Има съд и прокуратура, които трябва да извършат проверка

В поредица от репортажи БНР разказва за недоволството на граждани и съмненията им в корупция при изсичането на гори. Става въпрос за превръщането на земеделски и горски терени в площи с фотоволтаични панели.

За такива случаи има данни от Плевенско, Пазарджишко, Кюстендилско и Бургаско. Поредният сигнал е от района на Ихтиман.

През последните две-три години на територията на община Ихтиман се случи масово преобразуване от публична общинска собственост в частна общинска собственост с цел продажба както на гори, така и на много обработваеми земи, разказва пред БНР Венцислав Бонев, кмет на село Живково.

“В село Живково беше сменен статутът на една гора с площ от около 500 – 600 декара в местността “Копаница” с решение на Общинския съвет. На следващото заседание се предложи да се обяви за продажба. Гората е на около 50 години. Обявят я на търг, печели го фирма и се издават разрешения за строеж на соларен парк на около 300 декара”.

Изпратени са сигнали до държавните институции, но отговори няма

Изпратихме сигнали до Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите, Национално ловно сдружение, кмета и председателя на Общинския съвет, посочи той и обясни ,че все още не е получен нито един отговор.

“Смятаме, че не са спазени основни правила при изграждането на фотоволтаици. Аз, като кмет не съм бил поканен на обсъждането в комисия. Не е направено и широко обществено обсъждане”.

Смешно е един декар гора да се продаде за 1000 лева, заяви още той за БНР.

“Има съд и прокуратура, които трябва да извършат проверка. На територията на общината има планирани още такива неща. Мястото, на което ще се изграждат фотоволтаици, е най-голямото местообитание на див заек, сърна и чакал“.

Гората се сече много интензивно от един месец, а животните са застрашени, обясни още кметът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА