В едно заседание Парламентът одобри промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Така ще се осигури възможност стопаните да получат около 33 млн. евро

Парламентът прие на първо и второ четене в едно заседание промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента Пламен Абровски. Вчера на извънредно заседание на Комисията промените в Закона бяха гледани от депутати. Измененията са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) в отговор на последиците от войната в Украйна.

Мярката дава възможност на държавите членки да използват наличните средства по действащите програми за развитие на селските райони, в размер до 5% от общия принос на ЕЗФРСР за 2021-2022 г., за подкрепа на засегнати от кризата земеделски производители, малки и средни предприятия. Подкрепата следва да се насочи към най-засегнатите бенефициери, а държавите членки могат да определят условия за допустимост и, когато е целесъобразно, обективни и недискриминационни критерии за подбор. Според изчисленията това са около 33 млн. евро, посочиха от земеделското министерство и обявиха, че ще бъдат обхванати всички производители и преработватели в сектора.

Депутатите дадоха зелена светлина на еднократната помощ за стопанствата

Подпомагането е под формата на еднократно платима сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 г. Максималният размер на подпомагането не може да надвишава 15 хил. евро на земеделски стопанин и сто хил. евро на малки и средни предприятия.

Законопроектът беше гласуван днес със 199 гласа, нула “против” и четири гласа “въздържал се” на първо четене и подкрепен на второ – с 200 “за”, нула “против” и два “въздържал се”.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements