Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г.

Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители на 16 април 2024 г.

Танева припомни, че настоящото Народно събрание е в края си и на практика следващата седмица ще е последната с пленарни заседания. В същото време текат всички срокове по отношение на кампанията за заявяване на директни плащания 2024 г., те не са започнали.

В процедура е и изменението на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) за периода 2023-2027 г., като те касаят включително и кампанията за директни плащания, особено по отношение на определението за “активен фермер”.

“В тази връзка считам за наша отговорност и дълг към земеделската общност това, за да мине и да може изобщо да се проведе кампанията съгласно актуалната правна рамка, да приемем предложеното изменение на ЗПЗП”, призова Танева. Тя обясни, че законопроектът е получен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), изготвен е от тях, но не е минал на обществено обсъждане, затова сега се прави по друг ред, по спешност. Целта е да се обезпечи възможността за провеждането на кампанията и за работата на МЗХ в периода, в който няма да има Народно събрание. Това е и периодът, в който ще приключат сроковете за кампанията за директни плащания, предаде БТА.

През следващата кампания ще важи нова дефиниция за “активен фермер”

Аделина Стоянова, директор дирекция “Директни плащания” в МЗХ, обясни, че измененията на ЗПЗП правят промяна на дефиницията за активен земеделски стопанин, като предложението е съгласувано с Европейската комисия (ЕК). Двете предложения, които са одобрени и ще могат да бъдат приложени още от Кампания 2024.

Друг акцент в предложените законодателни промени е това, че земеделските стопани ще имат възможност и през 2025 г. да се възползват от компетенциите на общинските служби по земеделие при подаването на заявленията за подпомагане за съответната кампания.

Тя допълни, че в рамките на този законопроект са включени и текстове, които обезпечават изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, както и текстове, които прецизират поземлените отношения.

“С този вариант на закона считаме, че можем да обезпечим прилагането на кампанията за директни плащания, както и прилагането на мярката за акциза в периода 2024-2026 г.”, коментира Стоянова.

Преговорите и техническите срещи с ЕК за измененията в Стратегическия план са приключили

По отношение на измененията в Стратегическия план тя информира, че преговорите и техническите срещи с ЕК са приключили. Към настоящия момент всички предложения за промени са приети, договорени и прецизирани като текстове. МЗХ е подготвило отговор на всички коментари, получени от ЕК. Предстои тяхното изпращане, след което се очаква одобрението на промените в Стратегическия план. Интервенциите, в които има промени, ще могат да бъдат приложени за Кампания 2024.

Елена Иванова, директор дирекция “Развитие на селските райони” в МЗХ, акцентира върху едно от основните предложения за изменение в закона, а именно това да се предостави възможност да бъде избрана национална служба за съвети в земеделието като конкретен бенефициент, който да има възможност в рамките на интервенциите по Стратегическия план да предоставя безплатно съветнически услуги на млади, малки и нови фермери.

Дора Ненова, директор на дирекция “Държавни помощи и регулации” в МЗХ, отбеляза, че е изменен регламентът, който позволява да се прилага държавната помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола до 2026 г. Това също е взето предвид в предложените промени в закона, така че земеделските стопани да продължат да се възползват от това подпомагане.

Възможността за подаване на заявления за подпомагане по интервенциите до ДФЗ без електронен подпис също се удължава до края на 2025 г.

Ализан Яхова (ДПС) предложи следващата седмица в дневния ред на земеделската комисия да бъде включено изслушване на МЗХ относно подготовката му за Кампания 2024.

Десислава Танева предупреди депутатите, че възнамерява във вторник, 23 април, да свика извънредно заседание на комисията заради същия законопроект.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА