На пазара на биологични продукти в Австрия се конкурират както средни, така и големи агрокомпании, но най-вече – малки семейни стопанства, които обработват до 50 хектара земя. Такива ферми успешно продават биологичните си продукти с 20% по-скъпо от традиционните. Това е съобщил Герхард Мойци, професор от Виенския университет по природни ресурси и науки по време на петата международна конференция за биологично земеделие „Най-добрите европейски практики и украински опит“.
Според учения насоките за технологична работа на австрийците комбинират мерки за опазване на почвата и водата, като се избягва уплътняването на земята. Според австрийците ерозията на 1 см почвен слой (при средна плътност) води до необратима или условно обратима загуба на около 150 тона плодородна земя на хектар, а загубата на реколтата при уплътняване с тежък транспорт може да достигне до 35%.
Според друг професор от Виенския университет по природни ресурси и науки Хелмут Вагенстрил, има ТОП-10 култури, които австрийските производители предпочитат поради търсенето на пазара и относителната лекота на отглеждане. Най-големият дял има зимата пшеница, следват пролетната пшеница, детелина, соя, тритикале, ръж, царевица, лимец, люцерна.
Интересно е, че за австрийците сеитбооборотът не е предназначен само за насърчаване на плодородието на почвата. Свързаните с него цели са борба с плевели, болести по растенията и вредители. Освен това австрийците се грижат за естетическия вид на нивите по време на сеитбообращенията – те са засети с цветни цветя, цъфтящи растения: това е оценено от туристите.
В Австрия е прието да се отглеждат смеси от растения като междинни култури, за които фермерите получават субсидии от правителството – от 120 до 200 евро на декар. Става дума за отглеждане от една до пет култури наведнъж в едно поле.