Узо и цигари поскъпват в Гърция от днес

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути

Нови данъци в Гърция. Гръцкият парламент въвежда нови  мерки за икономии, които предвиждат увеличение на редица данъци и такси, с които Атина се надява да събере допълнително близо 2 милиарда евро. От днес се вдига ДДС от 23% на 24%, като отпадат облекченията за островите, увеличават се и данъците за автомобилите. Поскъпване ще има и на телекомуникационните услуги, акциза на тютюневите изделия и алкохола.

Новите данъци ще се отразят на българските туристи, които посещават южната ни съседка. Желаещите да влязат в Гърция ще трябва да платят от 2,4 до 8,4 евро. Това ще се случи след като бъдат пуснати в експлоатация пунктове за пътни такси при Промахон. Според данните на гръцката статистика страната ни е третата по брой на туристи след Германия и Великобритания.  През 2015 г. Гърция обяви рекорден брой пътувания от български туристи. Реализирали сме над 1.5 млн. посещения, което е двоен ръст в сравнение с предходната година. Данъците може да се окажат плюс за българския туризъм. Страната ни традиционно се бори с Гърция за по-голям брой летуващи на морето. Очаква се да се засили потока в България от руски туристи, както и българите да предпочетат родното черноморие, заради новите цени в южната ни съседка.

Как ще се отразят данъците на българския пазар? За мнение Агрозона потърси български производители. Според производителя на домати Георги Кафтанов българските зеленчукопроизводители ще се възползват от новите гръцки данъци. Поскъпването ще се отрази на зеленчукопроизводството и ще направи по- конкурентноспособни българските зеленчуци. Това ще намали вноса в България на домати, краставици, зеле, ябълки и др.

В момента родните производители са подложени на голям натиск. Гърция е членка на ЕС и действат правила за свободно движение на стоки и хора. Климатът е по-добър от нашия и данъците са напълно поносими, което довежда до заливане на българския пазар.

Висок внос и нищожен износ с Гърция, , показват данни на НСИ. Плодове, зеленчуци и житни растения са основните вносни продукти от Гърция през 2015 г. Внесли сме 22,5 хил. тона домати, като цената на килограм е била 0,54 ст. Цената на килограм краставици пък е била 0,55 лв., като общо в страната са влезели  малко над 9 хил.  тона. Внесеното  зеле е  764 т,  моркови 2,6 хил.  т,  на стойност 1 млн. лв.

Изключително голям е броят на закупените плодове. Общият брой кайсии, череши и  праскови е 21,5 хил. т, което се е равнявало на 11,5 млн. лв. Внесли сме 6 хил. т ябълки и круши, чиято стойност е била  2,2 млн. лв. 5,5 хил. тона е импортът на ягоди, малини, къпини, черно и червено френско грозде. При житните растения най-висок е делът на пшеницата с близо 17 хил. тона.

През 2015 г.  България е внесла около хиляда тона свинско месо от Гърция, на стойност 1,5 млн. лв. Овчето и козето месо са 87 тона.

На фона на вноса на гръцки продукти, българският износ към южната ни съседка е нищожен. Общият му дял е 6,3 хил. тона, 19 млн. лв. Изнесли сме 5 тона домати за близо 3 хил. лв., 67 тона ягоди, малини, къпини, черно и червено френско грозде на стойност 50 хил. лв.  742 тона е делът на царевицата. Единственото по-голямо количество месо, което сме експортирали е от  домашни птици в размер на 163 тона.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама