Увеличеното търсене на говеждо месо в САЩ ще е определящо и за цената му

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Как съзнателните потребители и промените в производството ще повлияят на пазара на говеждо месо анализират от Rabobank

Разминаването между цените на едрия рогат добитък в двете полукълба, настъпило през 2023 г., изглежда се е стабилизирало, но сезонните условия продължават да влияят върху пазарите, където потребителското търсене е по-слабо, информира Rabobank. Съзнателните потребители и промените в производството влияят на световната търговия с говеждо месо. Без силно търсене, което да увеличава търсенето през веригата на доставки и да повишава цените, определянето на цените се връща обратно в ръцете на производителите и се влияе много от сезонните промени и настроенията на фермерите, гласят изводите. Перспективата за глобалното производство на говеждо остава на същото ниво, като увеличението в Австралия и Бразилия компенсират спадовете в Европа и САЩ.

Търсенето на говеждо месо се очаква да остане стабилно през 2024 г. Силата на икономическите перспективи на различните пазари, консумиращи говеждо месо, създава интересно наслагване върху ситуацията с глобалното производство на говеждо месо и търговския баланс. С ограничен или отрицателен ръст на реалните заплати, очакван през 2024 г., съчетан с по-високите разходи, прогнозите сочат, че глобалното потребление на говеждо месо в най-добрия случай ще остане стабилно и вероятно ще намалее през 2024 г., с някои забележими регионални вариации, съобщава Euromeat.

Динамиката на търсенето и предлагането може да насочи търговските потоци към САЩ. Търсенето на внос в Китай ще остане слабо през 2024 г. – поне през първата половина – и със силното търсене и по-ниските вътрешни доставки в САЩ, търговията с говеждо месо вече се пренасочва към САЩ. Ако възстановяването на Китай е по-добро от очакваното, световните пазари на говеждо месо може да станат доста свити, което да подхранва покачването на цените.

Въпреки че перспективите за увеличаване на търсенето на говеждо месо може да не са големи, от Rabobank запазват прогнозата за положителна перспектива за пазара. Тъй като производството в САЩ намалява и икономическите перспективи са разумни, САЩ вероятно ще оглавят пазара за ценообразуване на говеждо месо. Това вероятно ще доведе до увеличение на доставките от Австралия, Нова Зеландия и Бразилия, заедно с внос от Канада и Мексико. Но стойността ще се превърне в преобладаваща тема на повечето пазари, за да се задържат потребителите, изправени пред балансиране при по-строги икономически условия.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА