Увеличават помощта за лозарите, актуализират технологичните карти за разходите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ще се възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор

Подпомагането за лозарите ще достигне 2062 лева на хектар тази година, а за тези от тях, които получават и агроекологични плащания по Програмата за развитие на селските райони, сумата достига до 3602 лева, стана ясно от министърът на земеделието Явор Гечев след протеста на лозарите. Предвижда се в рамките на годината допълнително от предвиденото подпомагане от около 50 лева/дка – 32 лева от остатъка от държавната помощ заради руската агресия срещу Украйна и 18 лева от извънредната мярка от Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на земеделските производители за справяне отново с външнополитическите последици.

Според министърът ще се възобнови изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор и на стандартизирани технологични карти, които ще са актуална и обективна база за плащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди. Той информира производителите, че стратегията за лозарството цели да има цялостна визия за развитието на сектора, както и той да стане устойчив и конкурентоспособен, да работи в посока маркетинг и коопериране. По предложение на представителите на бранша заседанието на работната група ще бъде следващия четвъртък, за да се започне активна работа по финализиране на документа.

Предвижда се изработването на 52 технологични карти, които ще зададат стандарт при изчисляването на разходите в земеделието – цената на труда, торове, препарати и ще гарантират пропорционално разпределение на средствата в агросектора, като окончателният вариант ще бъде съгласуван със стопаните.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА