Увеличават дела на биопродуктите по училищните схеми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Новите правила ще влязат в сила от учебната 2022/2023 година

Увеличаване дела на местните и биологично произведени продукти в доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в страната предвижда проектът на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, приета с Постановление № 251 на Министерския съвет от 2016 г., която е в процедура на обществено обсъждане до 4 юли 2022 г.

В проекта на постановление, предложен от Министерство на земеделието, се предвижда от учебната 2022/2023 година броят на доставките на биологично произведени продукти да бъде 10-12 доставки от общо 50 за цялата учебна година и за двете групи хранителни продукти, вместо досегашните 4-6 бр. биологични доставки. Предвидено е и делът на плодовете и зеленчуците, произведени от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, да бъде увеличен от 50 на сто на 70 на сто спрямо общия брой доставки на плодове и зеленчуци за една учебна година, като по този начин ще се повлияе положително на стремежа към изграждане на здравословни хранителни навици у децата и учениците, което е и основната цел на двете училищни схеми, сочат оценките на Министерски съвет.

Според анализа на предложенията с извършването на повече доставки на биологични и местни продукти в детските градини и училищата в страната ще се постигнат две фундаментални цели с висок социален и екологичен отзвук – плавно преминаване към по-екологични бит и култура и изграждане на здравословни хранителни навици у децата и учениците. Постигането на втората изброена цел е и смисълът от прилагането на двете училищни схеми в страната.

Над 3300 училища и детски градини или приблизително 450 000 деца/ученици получават доставки по двете училищни схеми. Над 300 пък са доставчиците на плодове/зеленчуци и на мляко/млечни продукти, сред които земеделски производители и млекопреработвателни предприятия.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА