Украйна влезе в топ-3 на най-важните износители на биопродукти за ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

В Холандия и Германия все още консумират над 50% от органичните храни в Съюза

Обемите на внесените биопродукти намаляват с 5,1% през 2022 г., се посочва в доклад на Европейската комисия за вноса в ЕС на органични агро-хранителни продукти. Общият внос на биологични агро-хранителни продукти в ЕС е е намалял от 2,87 милиона тона през 2021 г. на 2,73 милиона тона през 2022 г. (-5,1%), което вероятно отразява намаляване на търсенето поради рязкото увеличение на цените на храните през тази година.

По-голямата част от този спад може да се дължи на намалените внос на плодове и зеленчуци, захар, зехтин и палмово масло, слънчогледово семе и храна за домашни любимци. Увеличение на вноса се отбелязва при органичните соеви зърна, кюспета, цитрусови плодове, ориз и мед, които обаче не могат да компенсират.

 

Първичните продукти представляват почти 90% от вноса на органични продукти в ЕС 

ЕС е основен вносител на стоки и други първични продукти. Общият дял на тези продукти при органичния внос (89%) е по-висок от този общо (органичен плюс конвенционален) селскостопанския внос (83%).

Отбелязва се рязко увеличение (+51%) на вноса на соя през 2022 г., като по-голямата част от вноса идва от Того (63% дял), Украйна (16%) и Бенин (7%). Също така, вносът на етанол се увеличава рязко (+210%), идващ предимно от Колумбия (82%) и Бразилия (15%).

Общият внос на стоки по отношение на обема бележи намаление с 1,3% до 1,25 млн. т, основно поради тенденция на намаляващото предлагане на захар от Индия и Коста Рика и пшеница от Турция.

Вносът на продукти с по-висока стойност също е намалял. Внос на преработени продукти – основно сокове и зехтин – намалява със 7,4% до 197 хил. т, се отбелязва още в доклада. Зехтинът остава продуктът с най-висок дял при вноса.

От 178 хил. т зехтин, внесен в ЕС през 2022 г. 37 хил. т или 20,7% са органични, а вносът е изключително от Тунис. Този дял обаче е по-малък от 2021 г. (24,0%), тъй като вносът на органичен зехтин е намалял много (-18%), докато вносът на неорганичен зехтин остава стабилен.

Сред останалите продукти със значителен дял през 2022 г. са различни органични семена (10,9%), тропически плодове (10,2%), мед (9,2%) и захар (6,6%), но повечето от тях също бележат намаление на техния дял от общия внос.

 

Украйна влезе в топ-3 на най-важните износители на биопродукти за ЕС

Еквадор и Доминиканската република остават на върха на износителите на органични продукти за ЕС, благодарение на големите обеми на износа на органични банани. През 2022 г. Украйна стана 3-ият най-важен доставчик

на органични продукти към ЕС, главно поради по-високите доставка на био соя, пшеница и царевица.

Вносът от Китай до голяма степен се възстанови (+30%) от рязък спад през 2021 г. поради удвояване на вноса на кюспе.

Вносът от Того обаче нараства най-бързо (+84%, главно соя) и тя е сред  основните доставчици. От друга страна, рязък спад на вноса на биопродукти е регистриран за Индия (-32%, главно в кюспета, соята и захарта), Турция

(-33%, главно в плодове и зеленчуци и пшеница) и преди всичко Обединеното кралство (-51%, главно в препарати за храна за домашни любимци, слънчогледово семе и кюспе), който изпадна от списъка на топ 10 доставчици.

 

53% от вноса на органични продукти в ЕС отива към Холандия и Германия

Почти 1 милион тона от общия внос на органични продукти в ЕС са насочени към Холандия (+4,6% спрямо 2021 г.) и почти половин милион тона в Германия (-13,1%). Тези две страни представляват 53% от обема на внесените биологични продукти през 2022 г. В ЕС.

Ясни са финалистите за наградите на ЕС за биологични продукти за 2023 г.

Повечето от другите страни-членки отбелязват намаление при внесените биопродукти, като сред тях са Ирландия (-33% до 56 хил. т), Италия (-21% до 178 хил. т) и Швеция (-16% до 153 хил. т). От друга страна, вносът в Австрия нараства значително (+45% до 51 хил. т) поради по-високите внос на маслодайни семена от Украйна и Того. В Латвия вносът на биопродукти регистрира ръст от 22 пъти до 9 хил. т, поради интересът на внос на кюспе и соя от Казахстан.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements