Устойчивостта на просото го превръща в култура на бъдещето

През тази година отбелязваме Международната година на просото
„Промяната на климата е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме и които стоят пред продоволствената сигурност. В тази ситуация в Индия решихме да промотираме просото като решение. Ние самите доста ограничено използваме просото сега, но това не е било така преди 50-60 години“, каза посланикът на Индия у нас Санджай Рана по време на кулинарната демонстрация „Да открием просото – суперхрана на бъдещето“, организирана от посолството на Индия в София по повод Международната година на просото.
По думите му, когато Индия е станала относително по-богата, е започнала да използва повече пшеница и ориз, като последните 50-60 години страната се е превърнала в един от водещите производители на тези култури. „Но те не са устойчиви. Оризът, например, иска много вода. Така ние използваме подпочвените води, които са предназначени за бъдещите поколения“, посочи Рана, отбелязвайки, че просото изисква много по-малко вода.
По време на демонстрацията бяха изтъкнати ползите на просото като функционална храна, в която се влагат малко ресурси и се извлича висока хранителна стойност. Културата подобрява нервната система, намалява холестерола, действа като средство против стареене, намалява риска от диабет и високо кръвно, укрепва костите.
По време на кулинарната демонстрация стана ясно, че културата е много добър антиоксидант. В българската традиция просото също някога се е използвало, а съвременните условия можем да го приготвяме по много различни начини.