USDA прогнозира 1% ръст в производството на свинско месо през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Очаква се глобалният износ да намалее

Глобалното производство на свинско месо се очаква да нарасне с 1,0% през 2023 г. до 111,0 милиона тона. Този растеж се дължи предимно на увеличеното производство в Китай (+2,0%). Прогнозите на USDA са също, че САЩ, Бразилия и Мексико ще увеличат производството съответно с 0,7%, 1,6% и 4,6%. Нарастващите разходи за фураж и енергия, екологичните ограничения и по-слабото търсене означават, че производството в ЕС и Обединеното кралство се очаква да намалее.

Глобалният износ също се очаква да намалее, спадайки с 1,2% през 2023 г. до 12,1 милиона тона. Това е свързано с по-ниското търсене, особено от Китай. Очаква се Бразилия да постигне рекордно висок износ, тъй като при ключови конкуренти като Аржентина, Парагвай, Уругвай и Индия се наблюдава свиване на доставките. Намаленото производство също се очаква да ограничи доставките до Югоизточна Азия от САЩ и Канада, което вероятно ще бъде от полза за Австралия.

Въпреки че се очаква производството да нарасне през 2023 г., прогнозите са световният износ да намалее с 1,6% до 10,5 милиона тона. Това се дължи предимно на по-ниското търсене на внос от Китай, където увеличеното вътрешно предлагане ще измести необходимостта от внос. Износът на ЕС се очаква да спадне с 3,6% през 2023 г. в резултат на намалената възможност за транспортиране на свинско месо до Китай, както и по-ниското производство. Търсенето на внос във Филипините също се очаква да намалее (-18,2%), тъй като въпреки проблемите с ASF политиките за насърчаване на вноса приключват в края на 2022 г.

По-висок ръст се прогнозира за производството на пилешко месо

Глобалното производство на пилешко месо се прогнозира с ръст от 1,8% до 102,7 милиона тона през 2023 г. Въпреки високите разходи за фураж и енергия, които намаляват рентабилността в световен мащаб, всички големи производители, с изключение на Китай, се очаква да видят разширяване на производството. Това е стимулирано от силното търсене, тъй като потребителите търсят животински протеини с по-ниска цена на фона на нарастващите цени на храните.

Глобалният износ на пилешко месо се очаква да нарасне с 3,7% през 2023 г. до 14,1 милиона тона. Растежът се дължи на силното търсене в Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, САЩ и ЕС. Бразилия изглежда е в добра позиция да задоволи по-голямата част от това увеличено търсене, тъй като нейните ключови конкуренти се борят да увеличат доставките за износ. Конкурентните цени, достъпът до пазара на ЕС и възможността за доставка на продукти халал се комбинират, за да я направят водещ износител в света с над една трета от глобалните доставки.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements