Уран ли ще добивам, ягоди ли ще садя? Честно, вече не знам

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Пловдивският фермер Красимир Кумчев написа днес във Фейсбук страницата си следната изумителна констатация: „За да създадеш овощна градина, ти трябва ОВОС!!!“

Оказа се, че фермерът, който също така се занимава и с консултантска дейност, е научил за изискването за Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) от земеделски стопанин, който решил да кандидатства по инвестиционната мярка 4.1., публикува Агро Пловдив.

Идеята на кандидата била да създаде 16-декарова градина с ягоди. Когато производителят подал документите във фонд „Земеделие“, разбрал, че преди да направи насаждението, трябва да има положително становище от страна на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив.

Не е ясно кой, кога и защо е решил, че създаването на овощна или ягодова градина може да крие опасност за равновесието в природата.  Най-вероятно изискването е свързано с опазване на застрашени от изчезване птици, но сигурно има по-лесен начин да се установи дали даден парцел попада в подобна зона. Пък дори и да попада, нима ягодите са някакво биологично оръжие, което поразява наред царски орел, червеногуши гъски и т.н.?

„Простотиите в държавата ни нямат край. Въпреки уверенията, че драстично ще бъдат намалени административните процедури при кандидатстване с проекти по ПРСР 2014-2020 година, оказва се, че ако искаш да създадеш овощни, или ягодови насаждения, ти трябва решение за ОВОС“, продължава с коментара си Кумчев.

„Някой чувал ли е дърветата да имат отрицателно въздействие върху околната среда? Не, нали? Но в милото ми министерство, явно са чували“, силно подозира Краси Кумчев. “ (…) В същото време същото това министерство дава субсидии за залесяване на земеделски площи! Виждате ли някаква логика? И аз не виждам! Имам чувството, че ще разработвам уранова мина…“, споделя конспиративно Краси Кумчев.

Хм, верно, имаше някога уранови мини в Пловдивско, но един бивш зам.-земеделски министър ги приватизира. Сигурно оттам идва аналогия, а Краси?

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА