Унгарското земеделие: Следващата жертва на променящия се климат

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Според последния доклад на Изследователския институт по аграрна икономика в Будапеща,унгарското производство на малини е намаляло до най-ниското ниво от обема си през последните две десетилетия. Докато през 2000 г. малината е отглеждана върху над 1,5 хил. хектара в страната, днес тя заема само 160 хектара градинарски площи.

Тенденцията достигна точката, при която нетният износен баланс на малини е достигнал отрицателни цифри през 2019 г. Нетният внос се е увеличил с 31% до 458 тона. Най-големият производител на малини в Европа остава Сърбия, но тазгодишната реколта в южната съседка на Унгария е опустошена от катастрофални градушки и наводнения.

Междувременно опустошителните последици от пролетните климатични промени сега се усещат в останалата част от плодовия сектор. Сезонът на вишните започна с цена от 0,79 евро за килограм през юли, но въпреки ниския обем на реколтата (50-55 хил. тона), оттогава цената спадна само поради ниско качество, като достигна до 0,51 евро / килограма. Реколтата от кайсии беше почти унищожена през пролетта – добивът от 6-8 хиляди тона е само една четвърт от средногодишния показател, а цената е почти двойно по-висока от средната (4,21 евро) въпреки ниско качество.

Производителите на ябълки също отчитат слаб сезон, за втори пореден път. Въпреки че тази тенденция е валидна за всички страни от ЕС, унгарските добиви бяха още по-лоши – с около 50-100 хиляди тона по-малко от миналата година, падайки до ниските 400 хиляди тона. Към този момент складовете са почти празни.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА