Според последните пазарни доклади на Научноизследователския институт за селскостопанска икономика в Будапеща цените на плодовете са се увеличили драстично на унгарския пазар това лято. Средното увеличение на цените на плодовете е 141%. В сравнение с данните от юли 2019 г., плодът с най-голямо увеличение на цените е кайсията (96-150%), следвана от ябълките (141%) и прасковите (75-141%). Цените на цариградско грозде, сливите и десертното грозде са се удвоили тази година. Най-скъпите плодове са малина (8,64 евро / кг), цариградско грозде (4-5,16 евро / кг) и кайсия (2,9 евро / кг). Интересен ефект е, че има връзката между цената на ябълките и цената на тропическите плодове – като правило, цените на ябълките “влачат” цената на банани, цитруси и други тропически плодове заедно с тях.
Основната причина за скока на цените на плодовете е, че пролетният студ увреди домашните насаждения и овощни градини. Докато вносът на плодове обикновено помага за управлението на цените, тази година в Европа няма достатъчно плодова продукция, за да компенсира загубения вътрешен обем и да задържи цените надолу.
Що се отнася до ябълките, реколтата ще започне по-късно през сезона, а миналогодишните реколта бяха по-ниски както в страната, така и в случай на внос от най-голямата европейска страна производител – Полша. Наличната продукция за съхранение беше допълнително намалена от пандемичните тревоги през пролетта.
Сезонът на дините и пъпешите започна късно и с по-малко насаждения, тъй като хората не излязоха на полето заради коронакризата. В случая с динята, по-ниската наличност на предлагането на европейския пазар предостави на местните производители възможност да изнасят в размер на 0,23-0,30 евро / кг вместо обичайните 0,15-0,16 евро, което означава, че и цените на вътрешния пазар са се увеличили.
Според анализатори и заинтересовани страни, поради намалените нива на субсидии в ЕС, екологизиране, увеличаване на цените на труда и непредвидимо време, цените на плодовете могат да се очакват да останат по-високи в дългосрочен план.