Унгария предупреди фермерите да не купуват птици от райони с птичи грип

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Все по-голям брой онлайн обяви, предлагащи живи домашни птици, се появяват от райони, подложени на ограничения поради епидемията от птичи грип, предимно от окръг Bács-Kiskun. Националната служба за безопасност на хранителната верига (Nébih) обръща внимание на засегнатите, че освен че това е сериозно нарушение на правилата и незаконна дейност, то представлява и сериозен риск, тъй като може лесно да доведе до разпространение на епидемия и заразяване на все още недокоснати окръзи, съобщи Euromeatnews.

През последните дни Nébih получи няколко съобщения, че живи домашни птици от ограничени райони на окръг Bács-Kiskun се предлагат за продажба в цялата страна на интернет портали за реклама. Съгласно действащите в момента разпоредби животните могат да бъдат транспортирани от тези зони с ограничен достъп до кланици само въз основа на благоприятни предварителни тестове. Тъй като болестта се разпространява и от заразени животни, рекламите, освен че се считат за сериозно нарушение на правилата, представляват и сериозен епидемиологичен риск, тъй като могат да допринесат за заразяване с птици на окръзи, които все още са свободни от вируса които могат да носят вируса. 

Сериозни глоби са предвидени за лицата, нарушаващи правилата

Nébih ще се свърже със съответните доставчици на услуги и ще продължи да следи много за появата на подобни реклами, като наказва тези, които нарушават правилата със сериозни глоби. Предвид сериозния риск гледачите на животни, за които е доказано, че допринасят с дейността си за разпространението на епидемията, също трябва да бъдат изправени пред съда.

Безотговорното поведение на добитъка може да причини сериозни икономически щети на стотици фермери. Ето защо Nébih обръща внимание на факта, че при никакви обстоятелства не трябва да се купуват живи домашни птици от зони с ограничен достъп.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements