Унгария обяви огнище на птичи грип в нов район

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Лабораторията на Националната служба за безопасност на хранителната верига (Nébih) потвърди наличието на високопатогенния вирус на птичия грип във ферма в окръг Бекеш, в която се отглеждат около 2000 зеленоглави патици. Обособени са зони за охрана и наблюдение. Агенцията също потвърди заболяването при птици, държани в приют за животни в Будапеща.

Болестта се е появила в Батония, район на окръг Бекеш, който досега е бил свободен от птичи грип. Данните от лабораторията показват наличието на подтип H5N1 на вируса в пробите, взети преди транспортирането до кланицата в колонията с почти 2000 зеленоглави патици. Гледачите не са наблюдавали симптоми на заболяването при животните.

Мерки за превенция на епидемията

Специалистите по здравеопазване на животните са предприели необходимите противоепидемични мерки, като наред с това определиха зона за защита и наблюдение.

В свободните зони на окръзите Bács-Kiskun и Csongrad-Csanád все още са в сила въведените по-рано ограничения и задължителните тестове за тампони. Освен това в цялата страна са задължителни пробите с натривки преди технологичното придвижване на водолюбивите птици.

През последните дни птици, държани в плен в приют за животни в Будапеща, също претърпяват внезапна смърт. Лабораторията Nébih потвърди наличието на подтип H5N1 на вируса в пробите. Този случай също така подкрепя важността на ролята на дивите птици като преносители на вируси, както и необходимостта от непрекъснато поддържане на мерките за превенция на епидемията. Животновъдите трябва да направят всичко възможно, за да защитят стадото си от инфекция

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements