Украйна ще строи зърнени терминали в чужбина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Създаването на зърнени центрове в ЕС, Азия и Африка е един от приоритетите в следвоенното възстановяване на Украйна

„Трябва да създадем нови зърнени центрове в ЕС, Африка и Азия. А именно огромни центрове, където можем да доставяме и след това да съхраняваме пшеница, царевица и всички други култури, които се отглеждат в Украйна. Когато тези центрове са готови, можем да преместим нашите стоки там. Вече сме говорили за това с няколко африкански страни и те харесват идеята за изграждане на зърнени центрове, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Welt.

И добави, че в това отношение Украйна се надява на партньори от Европа, защото изисква значителни инвестиции.

През 2022 г украински медии съобщават, че интерес към изграждането на временни места за съхранение на зърно от Украйна на чужда територия вече е апетитен бизнес за много компании. Сух порт вече има изграден на границата с Румъния. Там могат да се съхраняват 30 хил. тона зърно.

На терминал на река Дунав пък инвестира друга компания, която похарчи за съоръженията около 10 млн. долара. Това позволява украинското зърно да може да се търгува по Дунав без значение от зърнените коридори. Предвижда се там да може да се търгува до 300 хил. тона зърно месечно.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА