Украйна с безмитен внос в ЕС до 2024 г., Брюксел търси решение за кризата с торовете за земеделието

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Европейската комисия ще излезе със съобщение за използване на торовете в условията на все по-голям дефицит, съобщи БГ евродепутатът Атидже Алиева-Вели, която днес направи блестящо изказване в Европарламента с призив за продължаване на антикризисното подпомагане на фермерите и определяне на нови, по-високи тавани за държавни помощи.

Никой не е по-голям от хляба, и никой не бива да бъде лишаван от него. С тези думи завърши днес изказването на българският евродепутат Атидже Алиева – Вели, член на ДПС/Обнови Европа по време на дебата в Европарламента за последната среща на страните от Г-20.
“Призовах Европейската комисия да продължи антикризисното подпомагане за фермерите, особено за най-засегнатите-животновъдите и малките стопанства, както и да определи нови, по-високи тавани за държавни помощи”,  съобщи тя пред Агрозона.

https://www.facebook.com/100050727731050/videos/676085383803786/

“Войната в Украйна ясно ни показа, че Европейския съюз се нуждае от цялостен подход за гарантиране на продоволствената сигурност, а в дългосрочен план и осигуряване на продоволствена независимост. За да сме сигурни, че храната ще бъде достъпна и налична е необходимо ускоряване на трансформацията към устойчиви земеделие и производствени системи, които са способни да издържат на сътресение и кризи. Решаващо за европейските фермери в момента е продължаване на антикризисното подпомагане, особено на най-засегнатите – животновъдите и малките стопанства, както и определяне на нови, по-високи тавани за държавни помощи. За да имаме хляб, трябва да имаме земеделци!”, казва Вели в изказването си пред евродепутатите.
Междувременно стана ясно, че в момента заседава Комисията по земеделие на Европейския парламент, на което е съобщено, че до 2024 г. се удължава безмитният внос на украински земеделски стоки. По-рано тази година беше решено 6 групи продукти, сред които зърнени култури, говеждо и телешко месо, мляко и млечни продукти, свинско месо, яйца и месо от домашни птици да влизат от Украйна в рамките на Европейския съюз без мита според приет от ЕК реглемент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и Съвета от 30 май 2022. Действието на регламента беше определено до 5 юни 2023 г. В резултат на това решение страните около Украйна, включително България бяха наводнени от вносни украински стоки, предимно слънчоглед, но също така пшеница и др., а цените им на нашия пазар се сринаха.
Предстои и евродепутатите да бъдат започнати с подробности по темата с удължаването на действието на регламента, тъй като днес не е имало подадена повече информация. По време на заседанието на Земеделската комисия обаче е представено изследване на университета Вагенинген, според което инфлацията при цените на храните у нас е 40 на сто, хората са с прогресивно намаляващи доходи и отделят 42% от парите, с които разполагат за да се изхранят.
Предстои ЕК да излезе със съобщение за торовете на европейско ниво, защото дефицитът в Европа е все по-голям. Очаква се и гласуване на дългосрочната визия за развитие на селските райони до 2040 г.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements