Украйна: Износът на зърно все още е с 30% по-нисък от миналата година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производителите на соя на местно ниво търсят начин за създаването на трайни вериги за доставки на пазарите на ЕС

Обемът на износа на зърнени и бобови култури от Украйна през стопанския сезон 2022/23  към началото на февруари възлиза на почти 27,5 милиона тона, което е с 30% по-малко от миналия сезон, показват данните на Държавната митническа служба, публикувани от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Така от началото на сезона са експедирани 9,8 млн. тона пшеница, което е с 43% по-малко от миналогодишния обем.

Доставките на ечемик за външните пазари възлизат на 1,8 милиона тона (-67%).

Изнесени са и 12,8 хил. тона ръж, което е значително по-малко от миналогодишните 156,8 хил. тона.

Царевица е изнесена 15,7 млн. тона, което е с 2% по-малко от обема на доставките на същата дата през миналия сезон.

Износът на брашно от Украйна през сезон 2022/23 възлиза на 85 хиляди тона, което е с 33% по-високо от показателя за предходния сезон на същата дата (63,9 хиляди тона).

Министерството на аграрната политика на Украйна същевременно обсъди проекти за повишаване на конкурентоспособността на местните производители на соя на пазарите в ЕС, като се споразумя с представители на асоциацията „Дунавска соя“ за дейности, насочени към изграждане на вериги за доставки на местни селскостопански и хранителни продукти в ЕС.

„Украйна е една от 10-те страни, които произвеждат най-много соя, и сред първите 6 държави, които изнасят тази култура. Във връзка с войната обемът на нейното отглеждане в Украйна може да се увеличи още повече, тъй като е изгодно да сеят соя за нашите фермери: тя е непретенциозна, дава добра реколта, а голямото търсене допринася за възстановяване на цените за нея, “ коментират от министерството.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА