Учени доказаха, че депресия се лекува със здравословно хранене

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Около 265 милиона души по света страдат от депресия. Това обаче се смята за един от най-предотвратимите здравни проблеми. Според Световната здравна организация яденето на повече плодове и зеленчуци може да намали риска от депресия. Това е доказано във все повече и повече проучвания.

Ако се храните здравословно, вие също се чувствате по-добре. Звучи логично, нали? От известно време експертите подозират, че има пряка връзка между нездравословната диета и депресията. През последните години изглежда тези подозрения все повече се потвърждават. Консумацията на плодове и зеленчуци, по-специално, изглежда играе най-важна роля за доброто психическо здраве.              

Обширни изследвания

През 2016 г. Международният журнал за приложни и основни хранителни науки публикува статия. Тогава те провели обширни изследвания за приема на плодове и зеленчуци и риска от депресия. Основното проучване комбинирало десет по-малки проучвания с общо 450 000 участници. Това изследване показало, че консумацията на плодове и зеленчуци може да има значителна връзка с намаления шанс за депресия. Някои участници, които приемали много плодове и зеленчуци, в края на изследването показали поне 14% по-нисък риск от развитие на  депресия.

Ефект върху мозъка

Тази констатация е направена в съответствие с изследователите от университета в Торонто. Те открили, че плодовете и зеленчуците съдържат основни хранителни вещества, които влияят на химията на мозъка. Това от своя страна влияе на настроението, паметта и познавателните способности на човека. По-нататък резултатите от тях показват, че мъжете се депресират по-бързо в определени случаи. Те са склонни да се депресират, когато диетата им се състои от мазна храна и нисък прием на омега-3. Не яденето на достатъчно плодове и зеленчуци е свързано с развитието на депресия както при мъжете, така и при жените.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА