До 23 декември стопаните получават още 85 млн. лв от помощта заради войната в Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

253 земеделски стопани са получили максимално допустимата сума

До 23 декември т.г. стопаните ще получат остатъка от 85 млн. лв. от държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г., информират от Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) в отговор на Агрозона. Предвижда се сумата да бъде разпределена с коефициент в съответното направление.

ДФЗ изплати на 28.09.2022 г. 340 655 015 лв. на 35 044 стопани с приключили административни и проверки на място по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г.

На стопаните с не приключили проверки на място за животни, проверки за заявени отопляеми оранжерии и ягоди/малини оранжерийно производство и на установените длъжници на Фонда не бе извършено плащане за сумата от близо 10 млн. лв. от бюджета по схемата. След окончателното им приключване, помощта ще бъде поетапно изплатена, като към момента от посочени 10 млн. лв. са изплатени към стопаните над 3.3 млн. лв.

С цел усвояване на утвърдения ресурс по помощта, остатъкът ще бъде изплатен след изменение на определените от Министерство на земеделието ставки.

Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициер, казват още от ДФЗ.

Общо 253 земеделски стопани са получили максимално допустимата сума, равна на стойността на 62 хил. евро, допълват още от ДФЗ в отговор на Агрозона.

 

Четете още:

93 000 евро става помощта на стопанство през 2023 г., увеличават и тавана по de minimis

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements