Цените на едро на свинското месо също се задържат високи, като ценовото ниво отчетено през март превишава с 35% равнището от месец март миналата година, а спрямо средното ниво за последните три години увеличението е с 33%, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Цените в България са сред най-високите в ЕС, като причината са случаите на АЧС, които имаше от миналата и от началото на новата година. Опасенията за нарушаване на доставките на месо в глобален план водят до поддържане на това положение.
Без промени в цените на агнешкото
Промени в цените на агнешкото почти не се наблюдават. Изкупните цени на агнешко от кланиците са около 5,45 лв/кг, докато директно от стопанствата цената е между 6-7 лв/кг живо тегло. През първото тримесечие на 2020 г. цените на едро на агнешкото и овче месо се движат близо и дори малко под нивата от 2019 г., като в европейски план традиционното Великденско търсене тази година бе по-слабо.