Цените на свинското се покачват до нови рекордни стойности

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Увеличението на цената се свързва със спада на наличностите при предлагането

Цената на свинското се покачи рязко с 12 цента – до нова рекордна стойност. Предлагането е ограничено и цените се покачват стремглаво. Настоящата ситуация може да бъде индикация за това какво предстои през следващите седмици.

Положението на ограничено предлагане на пазара за живи животни характеризира развитието на пазара в Германия и други страни от ЕС.

ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands; немско сдружение на свиневъдите) обяснява увеличението на цената със спада на наличностите при предлагането, които не могат да отговорят на нуждите за запълване на капацитета на кланиците.

“Готови за колене свине в момента не са налични в желаните от кланиците количества”, съобщават пазарни анализатори. Съответно това предизвика свинете да се търгуват на високи цени на ISN-Schweinebörse (борса за свине към немското свиневъдно сдружение). Ценовият диапазон там беше между 2.28 и 2.35 евро и сигнализира за стремглавото покачване на цената. Недостигът на кланични свине вероятно ще продължи да определя пазарната ситуация. Особено когато търсенето продължи да се покачва през пролетта и барбекю сезонът започне – и също когато износът се съживи.

9,2% по-малко свине са минали през немските кланици през 2022 г.

По данни на Destatis (федерално статистическо бюро) едва 47.1 милиона свине са заклани в немските кланици през 2022 г., това са 4.77 милиона или 9.2% по-малко животни от предходната година. През първите 5 седмици на новата година стойностите отново са 8.4% по-ниски от съответните за предходната година.

Дори търсенето да намалее поради високите потребителски цени, спадът в предлагането ще е дори по-голям – както става ясно от покачващите се цени. В крайна сметка търсенето и предлагането определят цените.

Цените на прасенцата също се покачват значително през тази седмица

Сегашното предлагане е недостатъчно за задоволяване на нуждите на угоителните свинеферми. Времето за изчакване и значително увеличаващите се цени характеризират пазарното развитие, докладват пазарни анализатори.

Цената на свинското се покачва до 2.20 евро – нов ценови рекорд. За периода от 9-ти до 15-ти февруари VEZG котира цена от 2.20 евро на индексна точка. Спрямо предишния листинг цените са се повишили с 12 цента – след като са се повишили с 8 цента предходната седмица.

Ценовият диапазон е между 2.20 и 2.23 евро на кг и индикира по-нататъшен възходящ тренд. При 221 900 животни, броят на свинете регистрирани за търговия отново е 6% по-нисък от предходната седмица, през която 236 800 свине бяха отчетени. Средното кланично тегло е 96.6 кг

ЕТИКЕТИ: ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА