Троянци варят ракия на площада, над 30 хил. гости очакват за фестивала на сливата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Тридневното издание на Българския фестивал на сливата започва в четвъртък. По време на почивните дни посетителите на Троян ще могат да се радват на богата програма и да дегустират любимата Троянска сливова ракия. Тази година празникът съвпада с деня на Независимостта. „Това е чудесно, защото нашият празник има много български дух и троянска традиция“, коментира пред „Агрозона“ Донка Михайлова, кмет на Троян.  Градът ще отбележи официално националния празник, след което с различни културни програми ще се даде началото на феста. „Следващите 3 дни – 23, 24, 25, са изпълнени с много повече настроение и чувство за хумор и с дъха на троянската сливова ракия“.

Предвидена  е богата програма с 2 основни сцени – в Троян на централния площад и в село Орешак. Тя е свързана с представянето на българския фолклор, като са поканени емблематични изпълнители – ансамбъл „Филип Кутев“, Николина Чакърдъкова, Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Лора Караджова и много други, съобщи Михайлова. Над 800 самодейци от цялата страна ще ни връщат към удоволствието на традициите.

Троянската сливова е най- голямата атракция на фестивала. И на двете места ще иOLYMPUS DIGITAL CAMERAма казани, които на момента ще изваряват сливовия плод и ще показват на гостите как се произвежда ракията. По време на събитието гостите ще могат да усетят магията на троянските занаяти. Рекорден брой занаятчии – над 85 – ще изложат своите произведения на площада в Троян. Особено интересно е запалването на казана със сливова ракия. Всяка година това прави главният майстор – той трябва да е достигнал особени върхове в професията си и да е допринесъл за благото на града. Кой ще запали казана обаче се пази в тайна до последния момент – стара традиция. Хората очакват да разберат името с нетърпение.  Кметът ни издава само, че тази година честта се пада на млад, амбициозен троянец с много интересна професия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
По време на празника всеки гост може да опита филия намазана със сладко от сливи.

При желание гостите могат да се включат в конкурса за домашна сливова ракия. „Той има особено очарование – в него обикновено се предлагат ракии на няколко десетилетия, имащи своята история“. Традиция в Троян е при раждането на дете да се произвежда ракия, която се заравя в земята и се вади за сватбата му.

Фестивалът води своето начало от началото на 1993 г., възниквайки в село Орешак. След това започва да се отбелязва в Троян. С времето той става все по- масов и по- любим на гражданите, а в момента се е превърнал в емблематичен за цяла България и за чуждестранните гости. Миналата година Българския фестивал на сливата бе отличен като един от най- добрите в Европа и стана носител на престижната марка за качество – Европейски фестивал за 2015/16 година.

През 2015 г. около 30 хил. души са посетили празника. „За нас е радост фактът, че хотелите, ресторантите и заведенията са пълни. Магазините на Троян също са обект на голям интерес. Тази година много повече хора“, категорична е кметицата Донка Михайлова.

Цялата програма на фестивала вижте ТУК

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА