Три случая на АЧС са регистрирани в Перник от началото на годината

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Африканската чума по диви свине циркулира в Пернишка област. Първите случаи са открити в началото на годината от ловната дружинка в с. Калотинци. Находката е в землището на с. Враня стена, Земенско, като са били намерени останки от 4 животни. И четирите са дали положителни проби. Дивите свине са били загробени, предаде НЛРС-СЛРБ.

Вторият случай е за 6 трупа, намерени от служители на ДЛС “Витошко-Студена” в местността “Живата вода” в землището на село Боснек. И техните проби са били положителни, също са загробени.

Третият случай на африканска чума е регистриран при отстрел на десет диви свине в местността “Букова глава” на територията на община Брезник. Теренът е собственост на ДЛС “Витошко – Студена”. Само три от животните са били с положителен резултат, всичките трупове на отстреляните 10 свине обаче са били унищожени.

Към момента няма открити случаи на африканска чума в личните стопанства на територията на региона, категорична е д-р Параскева Татаркова – директор на БАБХ – Перник.

Областният управител Кирил Стоев разпореди провеждането на извънредни епизоотични комисии в общините от региона в срок от две седмици. Той призова всеки, открил мъртви животни, да сигнализира компетентните органи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама