Трети случай на антракс в Унгария

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Нов случай на антракс е открит в провинция Хевес в източна Унгария. Касае се за животно, което е било разфасовано в домашно стопанство, съобщава Ройтерс, като се позовава на унгарската ветеринарна агенция. Един човек има симптомите на болестта и в момента той получава лекарска помощ. Този нов случай на антракс идва, след като в края на миналата седмица петима души в унгарската провинция Тисафюред, на около 160 км източно от Будапеща, бяха поставени под лекарско наблюдение поради съмнение, че са заразени. Те са се заразили от говеждо месо, отново нелегално разфасовано. Тези два случая обаче не са свързани един с друг, но и в двата източникът на заразата е храната им. Бактерията на антракс може да се разпространи след наводнения или дълги периоди на суша, когато водоемите за животните са заразени.

Според д-р Калина Христова от Български ветеринарен съюз най-добрият начин за предпазване от болестта е ваксинацията, защото така се съдават невъзприемчиви животни. В случай на съмнение за симптоми на болестта при животните доктор Христова съветва да се потърси помощ от местните санитерни служби.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама