Топлите дни през февруари продължават, следващата седмица се прогнозира дъжд

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

През изтеклия период регистрираните наднормени температури създадоха условия за възобновяване на вегетацията при есенните посеви и нарушиха на много места в полските райони от страната принудителния покой при ранноцъфтящите овощни видове –  бадем, кайсия, праскова.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми, показва справка на секция “Агрометеорология” към НИМХ.

Средноденонощните им стойностите ще надвишават биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

При пшеницата и ечемика ще протича масово фаза трети лист. На места в Дунавската равнина и в южните райони на страната ще се наблюдава фаза братене.

Прогнозираните валежи през втората половина от периода ще поддържат високи нивата на влагозапасите в еднометровия почвен слой.

По-подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически дейности ще има през първите дни на периода: резитби и зимни растителнозащитни пръскания с медсъдържащи фунгициди при овошките; подхранване на житните култури с азотни минерални торове; обследване на посевите за наличието и вредната дейност на някои вредители – обикновена полевка и обикновен житен бегач.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА