Топ 9 на културите, подходящи за малка площ през 2017 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Какви култури носят добра доходност, ако нямаме голяма площ, на която да ги отглеждаме?

 • Кейл – продуктът е сравнително нов за българския пазар, но той никак не е чужд на
  Кейл - може да се използва за свежа салата
  Кейл – може да се използва за свежа салата

  хората, които следят тенденциите в здравословното хранене. Чипсът от кейл, например, е в се по-популярна алтернатива на пържените картофени кръгчета. И макар за мнозина супер зелето да е все още непознато, потребителите на магазините за здравословни храни със сигурност ще го разпознаят. Можете първоначално да започнете с отглеждането му на 1 дка и ако успеете да намерите реализация, да разширите производството.

 • Облепиха – това растение също не е сред най-известните у нас, но се ползва като билка от далечни времена. Прилага се успешно при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашни проблеми, съдържа омега 3 и 6 мастни киселини. От него се извлича масло. Може да се ползва и за чай. Имайте предвид, че макар и много полезно, се бере трудно.
 • Земна ябълка – тя е много продуктивна, постепенно навлиза в асортимента на пазари и супермаркети. На външен вид прилича на картоф. Може да се консумира както прясна, така и термично обработена, и преработена, на конфитюр, например. Богата е на микроелементи като фосфор, магнезий, цинк.
Земна ябълка, известна още като гулия
Земна ябълка, известна още като гулия
 • Домати – тази култура е повече от добре позната по нашите ширини. Сортовете са разнообразни според това дали търсите повече плътност, повече сладост или по-голям размер на плода. Чисто отгледаните домати – без изкуствени торове и други препарати, се търсят все повече на фермерски пазари и в кооперативите. За чисти домати се оглеждат както семейства с деца, така и хора, които внимателно подбират какво слагат на трапезата си.
 • Ягоди – те също са познати и търсени като доматите, носят добра доходност, има търсене, подходящи са за отглеждане на малка площ, но имайте предвид, че се берат трудоемко. Имат и недостатъка, че не са трайни.
Ягодите - ароматното изкушение
Ягодите – ароматното изкушение
 • Мента – кой не посяга към чашата с ментов чай през зимата? Ментата е култура с много приложения, може да се ползва както прясна – за коктейли и салати, така и като сушена билка, от нея се извлича масло, ползва се в хранително-вкусовата, козметичната и парфюмерийната промишленост.
 • Малини, къпини, боровинки – предлагането им не е голямо и ниша има, малките плодчета безспорно са много полезни и вкусни. Търсят се както за прясна консумация, така и за преработка, тъй като от тях се получават чудесни сиропи, сладка и компоти.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements