Текила от кактус изкушава гърците

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Текила от остров Крит, направена от бодлива круша – вид кактус с червени плодове, вече е на гръцкия пазар. Напитката носи името Opuntia Spirit като Opuntia e наименованието на латински на бодливото растение. Нещо повече, бодливата круша е кръстена на древногръцкия град Опус, където философът Теофраст е смятал, че кактусът може да се размножава чрез вкореняване на листата.

Бодливата круша се яде като преди това се обели внимателно, ако не бъде добре почистена има опасност от поглъщане на бодлички, което причинява дискомфорт на устните, езика и гърлото. В Мексико тя се използва за приготвяне на разядки, супи, салати, дори десерти, хлябове и напитки.

В Европа растението се отглежда в Южна Франция и Южна Италия. Може да се открие също в Португалия, както и по поречието на река Струма у нас. В Гърция расте по Пелопонес, Йонийските острови и Крит.

Снимка: Stan Shebs, Wikipedia
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА