Търсенето на техника за земеделието с рекорден ръст у нас

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Новите колесни трактори са с над 30% повече за година

Положителната тенденция при селскостопанската техника, която започна в началото на 2021 г., продължава и през третото тримесечие на 2022-а, сочи традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерството на земеделието за новите регистрирани машини у нас. Въпреки логистичните и производствени проблеми по веригите, търсенето на агротехника все още бележи рекордни стойности на родна почва, отбелязва БТА.

Според статистиката, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 1146. Това означава 268 броя повече спрямо същия период на миналата година (+30,52 процента). Сравнявайки данните с първото шестмесечие на 2022 г., се отчитат 363 единици, записани през юли-септември.

При зърнокомбайните разликата с януари-септември 2021 г. е 51 броя или 195 нови регистрирани машини от началото на тази година (+35,42 процента). За третото тримесечие на 2022-а са отчетени 69 зърнокомбайна.

Телескопичните товарачи също успяха да задържат положителната тенденция от предното тримесечие след отрицателните резултати от първото тримесечие на годината. 278 нови регистрирани машини или с 21,9 процента нагоре спрямо 2021 г., когато са били 228. В периода юли-септември са отбелязани 102 единици.

При челните товарачи числата продължават да вървят обаче с отрицателен знак – 149 нови регистрирани машини от началото на годината или с 12,75 процента по-малко от същия период на 2021 г., когато са били 168. През третото тримесечие на настоящата 2022-а са регистрирани 54 нови челни товарача.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА