Продукти със спелта се намират все по-трудно, информира порталът agrarheute.com, цитиран от agronews.bg. На места в Германия дори вече не се предлагат. Причината е в намалялото отглеждане на тази зърнена култура и в нарастналото търсене.
Хлябът със спелта става все по-популярен във Федералната република. Цената му обаче расте, тъй като на пазара не се предлага достатъчно суровина, отбелязват експерти. През последните години потреблението на този древен сорт пшеница расте ежегодно с около 20 %.
Сега ситуацията е утежнена и от факта, че студената зима преди две години е довела до скромна реколта. Запасите са изчерпани, а до новата реколта има още доста време.
Заради липсващото предлагане на местния пазар, германските преработватели внасят спелта от различни европейски страни като Полша, Унгария и Румъния, даже и от Австралия. Цената на суровината е достигнала рекордни стойности, отбелязват наблюдатели.