СЗО: Всяка година 600 млн. души се разболяват заради опасна храна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

От 2018 г светът отбелязва Ден за безопасност на храните

Всяка година 600 милиона души се разболяват в резултат на около 200 различни вида хранителни заболявания. Тежестта на такова заболяване пада най-силно върху бедните и младите. Освен това болестите, причинени от храна, са причина за 420 000 смъртни случая, които могат да бъдат предотвратени всяка година, съобщават от Световната здравна организация, напомняйки че от 2018 г светът отбелязва Денят за безопасност на храните (WFSD) на 7 юни. Световният ден за безопасност на храните е важен начин за информиране на хората по въпросите на безопасността на храните, демонстриране как да се предотврати заболяване чрез безопасност на храните, обсъждане на съвместни подходи за подобряване на безопасността на храните в различните сектори, насърчаване на решения и начини за по-голяма безопасност на храните, казват още от СЗО.

Световният ден за безопасност на храните (WFSD), отбелязан на 7 юни 2021 г., има за цел да привлече вниманието и да вдъхнови действия за подпомагане на предотвратяването, откриването и управлението на хранителни рискове, допринасяйки за продоволствената сигурност, човешкото здраве, икономическия просперитет, селското стопанство, достъпа до пазара, туризма и устойчивото развитие.

Тази година темата „Безопасната храна днес за здравословно утре“ подчертава, че производството и консумацията на безопасна храна има непосредствени и дългосрочни ползи за хората, планетата и икономиката. Признаването на системните връзки между здравето на хората, животните, растенията, околната среда и икономиката ще ни помогне да отговорим на нуждите на бъдещето.

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки трябва да играе роля от фермата до трапезата, за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и здравословна. Чрез Световния ден за безопасност на храните СЗО работи за включване на безопасността на храните в обществения дневен ред и намаляване на тежестта на хранителните болести в световен мащаб. Безопасността на храните е работа на всеки, казват още от СЗО.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА