Увеличеното производство на пшеница в Русия ще засили конкуренцията на световните пазари
Това се посочва в селскостопанската прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие (FAO) Agricultural Outlook 2022-2031.
Следните фактори ще повлияят на това:
- нарастване на световното население с 800 милиона (среден годишен прираст от 0,9%);
- използването на пшеница като храна за животни, особено в Азия, където консумацията на месо нараства;
- търсенето на биогорива директно като източник на етанол и непряко, тъй като други хранителни източници се отклоняват към производството на биогорива.
По-голямата част от търсенето ще дойде от развиващите се страни в Азия. Повечето от тях ще се нуждаят от повече внос от големи зърнопроизводители.
Прогноза на OECD-FAO за потреблението на пшеница и статистиката на международната търговия до 2031 г.
„Увеличеното производство на пшеница в Русия ще засили конкуренцията на световните пазари. Конкуренцията ще стане по-ожесточена, ако руските фермери могат да произвеждат по-качествена пшеница, подходяща за производство на храни. Дългосрочните последици от войната в Украйна обаче могат да ограничат експортните възможности на Русия“, се казва в доклада.
Очаква се Индия, Китай, Пакистан и Египет да отговорят на около половината от растежа на световното потребление. Прогнозира се и значителен ръст на търсенето и в Африка (Нигерия +29%, Етиопия +22%) и АСЕАН (Виетнам +21%, Индонезия +17%, Филипините +19%).
Дългосрочните прогнози предоставят полезна информация, но изследователите са изправени пред множество предизвикателства. „Руското нахлуване в Украйна показва как неочаквани събития могат да причинят значителни смущения в производството и търговията. Потенциалът за продължаващи конфликти и нарастващите производствени разходи, особено за торове, може да повлияе на производството в краткосрочен план“, казаха анализатори.