Световното производство на соя скача с 6% през 2013/14

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

През стопанската 2013/14 г. производството на соя в световен мащаб ще се увеличи с 6% и ще достигне 288.3 млн. тона. Увеличението ще се дължи на повишени прогнози за производството в Бразилия, Канада и САЩ, въпреки очакванията за намаляване на производството в Аржентина, прогнозира Международният съвет по зърното (МСЗ), съобщава Agra Europe.

Очакванията на анализаторите на доклада са, че тази година Бразилия ще бъде най-големия производител и ще заеме първото място на САЩ като първи производител на соя в света. Според очакванията щата Мато Гросо ще бъде най-големият производител в страната с около 7%, но темпът на производство ще бъде малко по-нисък поради това, че жътвата беше възпрепятствана от падналите валежи.

В Аржентина, най-големият световен износител на соя, засаждането на соя е почти приключило в края на януари. Въпреки че условията за отглеждане на културата са трудни в някои райони, се очаква през 2013/14 г. Аржентина да произведе повече в сравнение с миналата. Това вероятно ще се дължи на увеличение на засятата площ, както и на факта, че през тази стопанска година да бъде реализирана по-голяма продукция от средногодишното количество, се казва в доклада на МСЗ.

Прогнозата на специалистите е, че производството на соя в САЩ тази година ще бъде рекордно високо в сравнение с предходните три години и ще достигне 89.5 млн. тона, което представлява 8% увеличение в сравнение с миналата стопанска година. Консумацията на соя ще се увеличи с 6% на годишна база и ще достигне рекордните 285 млн. тона. Увеличението се дължи на силно търсене от преработвателите, особено в Бразилия и Китай.

Очаква се производството на рапица да се увеличи с 11% през стопанската 2013/14 г. и да достигне рекордните 70.4 млн. тона. Това се отдава на изключително добрата реколта в Канада, както и на очакванията за добра реколта в ЕС и Австралия.

Производството на канола в Канада ще достигне рекордно количество от 18.0 млн. тона, което представлява увеличение от почти 30% в сравнение с миналата година. Специалистите очакват добрите климатични условия да компенсират намалението от 10% в обработваемата площ.

Благоприятни климатични условия има също и в ЕС, където се очаква производството на рапица да достигне 21.0 млн. тона, най-високото от 4 години насам, което може да се сравни с 19.4 млн. тона през последния стопански сезон.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА