Международният индекс на цените на храните достигна 125,7 пункта през 2021 г., което е десетгодишен връх. В сравнение с предходната година това означава увеличение от 28,1%. През декември обаче световните цени на храните спаднаха леко. Причината са международните цени на растителните масла и захарта, които са паднали значително от високо ниво, на което се бяха установили. Индексът на цените на храните на ФАО е средно 133,7 пункта през декември, което е спад от 0,9% спрямо ноември, но все пак е ръст от 23,1% в сравнение с декември 2020 г. Индексът на цените на храните на ФАО представлява месечните промени в цените на кошница с международно търгувани храни.
„Докато обикновено високите цени се очаква да отстъпят място на увеличеното производство, високата цена на суровините, продължаващата глобална пандемия и все по-несигурните климатични условия оставят малко място за оптимизъм относно връщането към по-стабилни пазарни условия дори през 2022 г.“, каза старши икономистът на ФАО Абдолреза Абасян.
Индексът на цените на зърнените култури на FAO се понижи с 0,6 процента спрямо ноември, тъй като спадащите котировки за износ на пшеница на фона на подобрените доставки след реколтата в южното полукълбо повече от компенсираха по-стабилните цени на царевицата, подкрепени от силното търсене и опасенията относно трайното засушаване в Бразилия. За цялата година обаче индексът на цените на зърнените култури на FAO достигна най-високото си годишно ниво от 2012 г. и средно с 27,2% по-висок в сравнение с 2020 г., като царевицата се увеличи с 44,1%, пшеницата с 31,3%, но ориза спадна с 4,0%.
При растителното масло индексът на цените се понижава с 3,3 процента през декември, като по-слабите котировки за палмово масло и слънчогледово масло отразяват намаленото търсене на внос в световен мащаб, което може да е свързано с опасения относно въздействието на нарастващите случаи на COVID-19. Като цяло за 2021 г. индексът на цените на растителното масло на ФАО достигна най-висока стойност за всички времена, увеличавайки се с 65,8 процента спрямо 2020 г.
Индексът на цените на захарта на FAO се понижи с 3,1 процента от ноември, падайки на петмесечно дъно, като отразява опасенията относно възможното въздействие на варианта Omicron COVID-19 върху световното търсене, както и по-слабия бразилски реал и по-ниските цени на етанола. Като цяло за 2021 г. индексът на цените на захарта на ФАО се е повишил с 29,8 процента спрямо предходната година до най-високото си ниво от 2016 г.
Индексът на цените на месото на FAO беше като цяло стабилен през декември, но като цяло за 2021 г. индексът на цените на месото на FAO беше с 12,7 процента по-висок в сравнение с 2020 г.
Индексът на цените на млечните продукти на FAO е единственият подиндекс, който се повиши през декември, нараствайки с 1,8% спрямо предходния месец, тъй като международните котировки за масло и мляко на прах се увеличиха на фона на по-ниското производство на мляко в Западна Европа и Океания. Цените на сиренето се понижиха незначително, което отразява предпочитанията на производителите на млечни продукти от Западна Европа. През 2021 г. индексът на цените на млечните продукти на ФАО е средно с 16,9 процента по-висок в сравнение с 2020 г.