Световен пазар на боровинки: Производството нараства, цените са под натиск

Лилия Александрова
Лилия Александрова
9 Минути

 

През последните години високите цени и нарастващото потребление на боровинки в световен мащаб доведоха до увеличаване на реколтата и броя на страните, в които производството се разраства. В Южна Америка се очертава ожесточена конкуренция между лидера Чили и набиращата все по-голяма роля Перу. В момента обемите изглежда нарастват по-бързо от търсенето и цените са под натиск на световния пазар.

Холандия: Голямо пазарно предлагане

Продажби на боровинки в момента се осъществяват трудно, тъй като наличните обеми са много големи и търсенето е забавено, показват данните на холандските вносители. Повечето плодове идват от Чили, отколкото от Перу. Цените са на ниско ниво, което се поддържа от Коледа насам. Освен това качеството на плодовете е много непредсказуемо. Очаква се на пазара да се появят първите марокански боровинки.

Германия: Перу доминира, Чили оказва натиск върху пазара

В момента боровинките на германския пазар идват главно от Перу, Чили и Мароко. Тези пазари обаче не са единствените източници на плодовете за германските потребители, което означава, че има известно свръхпредлагане и, следователно, натиск върху цените. “Ние сме наясно с факта, че продажбите обикновено намаляват всяка година през януари и февруари, тъй като има сравнително малко търсене.

Търговците на дребно се опитват да се справят с този дисбаланс между предлагането и предлагането, като предлагат боровинките като промоционален продукт. Въпреки това има и огромно предлагане на всякакъв вид от плода на пазара на едро.”, посочва търговец, който купува стока главно от пазара на едро във Франкфурт. Големите размери на популярния сорт Duke се продават на германските пазари на едро средно за 4,75 евро.

Германия също така отглежда все повече боровинки. В провинция Долна Саксония осем производители се обединиха и продават стоките си под Blaubeergarten GmbH. Немските боровинки се сортират и пакетират на едно място през сезона, който започва през юни и завършва през август. „Следващата ни стъпка е да удължим сезона възможно най-дълго, използвайки модерна технология за охлаждане. Също така искаме в краткосрочен план да сортираме и пакетираме биологични боровинки на същото място.“, разказват от ръководството на фирмата, цитирани от freshplaza.com.

Франция: Боровинки от четири държави

Търсенето на боровинки във Франция нараства всяка година. В момента на пазара плодовете идват от четири държави: Перу, Чили, Испания и Мароко. Чилийският плод се продава на ниски цени от началото на сезона, въпреки че качеството на тези боровинки е по-високо от миналогодишното. Като цяло обаче качеството не е толкова добро, колкото в други страни. Това се дължи както на голямото разстояние за доставка, което надвишава 5 седмици път по вода, така и на старите сортове, които земята отглежда.

Италия: Производителите искат да удължат сезона

В момента италиански боровинки не присъстват на пазара, има обаче перуански боровинки с цени, които вървят между 12 и 13,50 €/кошничка. Италия иска да удължи своя производствен сезон, за да бъде по-малко зависима от чуждите страни. Площите, посветени на отглеждането на боровинки, драстично се увеличават. Консумацията се стимулира от добрата репутация на плодовете като суперхрана.

“В момента имаме сезон с продължителност 4-5 месеца.”, казва служител на голям производител на плода в Италия. „С новите сортове и техники за отглеждане можем да увеличим сезона до 8 месеца. Цените на продукта остават стабилни през цялата година. Производствените разходи в Италия са високи, като най-малко 80% съответстват на разходите за труд; обаче боровинките са висококачествени, така че клиентите са склонни да ги предпочитат.”

Испания: Очаква се излишък и припокриване през сезона

Стопаните в Хуелва започнаха да прибират реколтата от ранните сортове, но тя е с малки обеми. Сезонът започна малко по-рано тази година, но дъждовното време не помогна за растежа на плодовете и до средата на февруари не се очакват значителни обеми. Мароко все по-често присъства на европейския пазар, но повечето испански компании внасят чилийски и перуански плодове, както и от Южна Африка. Продукция от Мексико също навлиза в Европа. Очаква се реколтата в Чили да достигне пик, което ще осигури добри доставки на пазара в Испания. В момента испанските боровинки имат атрактивни цени, малко по-високи от тези на чилийските.

През предишния сезон имаше излишъци с катастрофални последици за сектора, а през тази година ситуацията се очаква да бъде още по-лоша. Секторът се разраства силно през последните 7 години и поради това площта и максималният капацитет все още не достигат своя връх. 70% от обемите са доставени през април и май, когато сортовете Star и Ventura са в пик.

Повече държави изнасят за Китай

В Китай има няколко области, специализирани в производството на боровинки, но никоя от тях в момента не е в сезон. Очаква се кампанията да започне около март/април. Понастоящем боровинките на пазара основно се внасят. Най-големите доставчици на боровинки в Китай са Чили и Перу. Перу започна да изнася през септември, когато имаше добър пазар с добра цена. Чили започна малко по-късно, когато перуанският сезон беше на път да приключи и китайските празници почти започнаха.

Все повече страни получават права да изнасят боровинки в Китай. Аржентина например влезе за първи път на този пазар през 2019 г., но се озова в трудна позиция. Конкуренцията с Перу и Чили оказа влияние върху продажбата на аржентинските боровинки. Проблемът е, че те все още не са толкова добре познати, следователно трябва да работят активно, за да изградят репутацията си.

Уругвай също направи първата си доставка до Китай през октомври, но на доставчиците е трудно да се конкурират заради 30% данък върху вноса. Междувременно двамата най-големи конкуренти Перу и Чили се ползват от 0% вносни мита. В края на 2019 г. Мексико също подписа споразумение с Китай за износ на боровинки в Китай. С всяка година се увеличава предлагането на боровинки, както и търсенето. Като цяло експертите посочват, че пазарът на боровинки се развива добре в Китай.

САЩ: Пазарът се възстановява от ниските цени през декември

Цените на боровинките в САЩ се повишиха до нормалните нива. През декември те паднаха поради големите обеми на пазара. Сега повече държави изнасят боровинки за САЩ, така че наличните обеми се увеличават през декември. Освен традиционните страни за производство – Чили и Аржентина – повече боровинки от Перу и Мексико достигат до САЩ. Чили все още е доминиращият играч. Малък обем идва от Калифорния.

Австралия: Различни очаквания за сезона

Сезонът за отглеждане на австралийската боровинка е в разгара си, но данните за условията на отглеждане са противоречиви. Сухото време изглежда е оказало влияние върху реколтата в северната част на щата Нов Южен Уелс, а също и недостигът на вода и щетите от бури и градусите, докладвани в началото на пролетта. Други данни пък говорят за голяма реколта от висококачествени боровинки. Реколтите в щатите Тасмания и Виктория също са в пълен разгар през януари. Въпреки че производството на страната нарасна с над 42% между 2017 и 2018 г., износът падна с 38% през същия период.

Нова Зеландия: Надежди за добра както през 2019 година

Производителите в Нова Зеландия се надяват на сезон като миналогодишния, когато пазарът пое рекордните 7 милиона боровинки, а стойността на продажбите в супермаркети беше 14,9 милиона евро.

ЕТИКЕТИ: ,
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements