Светослав Илчовски: Безумно високи ренти убиват българското земеделие, хиляди декари земи ще запустеят

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

След години работа в земеделския сектор в България, в началото на 2021 г. Светослав Илчовски обяви, че продава стопанството си. Междувременно той премества бизнеса си в Румъния, където придобива 10 000 хектара земеделска земя. С какво е по-различно земеделието в Румъния, какви са предимствата, има ли въобще недостатъци и къде е най-големият проблем в българското земеделие, коментира в интервю за Агрозона Светослав Илчовски.

„Земеделието в Румъния е много по-опростено. Бизнес тук е прави по-лесно от всяка гледна точка. В Румъния се работи с арендни договори, които са фиксирани в пшеница и заверката на договорите става по решение на кметството. Кметът ги заверява, не даваш пари за нотариални такси, няма излишни действия и разходи. При условие, че пшеницата е по-евтина – плащаш по-малко, ако е по-скъпа – обратното, пояснява Илчовски. Арендите в България са спекулативно високи“, споделя той.

„Абсолютно цял свят инвестира в Румъния и в бизнес тук. Процедурите са много улеснени, има условия, които трябва да изпълняваш и това е. Няма значение дали си румънец или чужденец“, допълва земеделецът.

„Освен това субсидиите са по-високи, има и дерогации. Много по-лесно се управлява стопанство и Бизнес в Румъния, отколкото в България. Субсидиите на дка са с около 10 лв. повече на дка, спрямо тези в България”, пояснява още Илчовски.

„Съоръженията за напояване и хидролемиоративната система също са на много по-добро ниво в Румъния“, допълва той.

По-ниски разходи за фермерите

„В момента жънем слънчоглед, добивите са около 320 кг/да, при пшеницата около 590 кг, но разхода е много по-малък. Семената и препаратите са по-евтини, торовете са на същите цени като в България“, разказва Илчовски.

Най-високите ренти в Румъния достигат до 60 лв.

„В България рентите са безумни, производителите не жънат толкова, колкото са обещали да плащат рента. Много земеделци разпродават земите си и фермите си в момента.  Рентите в Румъния варират между 20 и 60 лв., в България започват от 60 и стигат до 200 лева“, коментира той.

„Фермерите се отказват да работят в земеделието, хиляди декари земя ще запустеят. Проблемът не е толкова в украинското зърно, колкото в арендата. Разходите са невиждани, това убива Българското земеделие. Невиждани цени, високи аренди, кредити, лизинги и това е пагубно. Създаде се брутална каша в този бизнес и самоунищожение.“, споделя още Илчовски.

„Най- големият ми съвет към всички е: спрете да работите едногодишни договори. Така става вдигането на рентите, от година на година, извиват се ръце. Тези договори ще потопят много фермери и ще има много фалити“, заяви той.

Към момента Илчовски все още разполага с около 100 хил. дка. земи в България. Предвид ситуацията и фактът колко фермери разпродават земите си в момента обаче, състоянието на  земеделието в България е критично, смята той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements