Топ 7 здравословни ползи от червеното цвекло

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който се отличава с впечатляващ хранителен профил. Има ниско съдържание на калории, но все пак е богат на ценни витамини и минерали. Всъщност, то съдържа по малко от почти всички витамини и минерали, от които се нуждае човешкия организъм. Сред тях- фибри, витамин С, фолат, витамин B6, магнезий, калий, фосфор, манган и желязо.

  1. Подобрява функциите на черния дроб

Цвеклото действа като естествен пречиствател и детоксикатор на кръвта, като почиства кръвта от отпадъци и токсини с помощта на съединения, известни като глутатиони. Цвеклото също съдържа хранителното вещество, известно като бетаин, което предотвратява или намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Консумацията на цвекло помага за поддържане на черния дроб, жлъчните пътища и жлъчния мехур, като спомага за понижаване на нивото на мазнините в кръвта.

  1. Поддържа кръвното налягане в оптимални стойности

Сърдечните заболявания, включително сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и инсулт, са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Проучванията показват, че цвеклото може значително да понижи кръвното налягане с до 4–10 mmHg за период от само няколко часа. Ефектът може да бъде по-силен от суровото цвекло, за сметка на вареното.  Зеленчукът съдържа висока концентрация на нитрати, които имат ефект на понижаване на кръвното налягане. Това може да доведе до намален риск от сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и инсулт.

  1. Подобрява атлетичните показатели

Цвеклото често се използва от спортисти. Причината за това е, че то може да подобри атлетичните показатели чрез подобряване на използването на кислород и времето до изтощение. За да увеличите максимално ефектите си, цвеклото трябва да се консумира 2-3 часа преди тренировка или състезание.

  1. Може да подобри храносмилателното здраве

Диетичните фибри са важен компонент на здравословната диета. Те са свързани с много ползи за здравето, включително подобрено храносмилане. Това може да насърчи храносмилането, и да предотвратява състояния като запек, възпалителни заболявания на червата и дивертикулит.

Нещо повече, фибрите са свързани с намален риск от хронични заболявания, включително рак на дебелото черво, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

  1. Подобрява състоянието на мозъка

Нитратите в цвеклото могат да подобрят умствената и когнитивна функция, като насърчават разширяването на кръвоносните съдове и по този начин увеличават притока на кръв към мозъка и евентуално намаляват риска от деменция. То особено подобрява притока на кръв към челния лоб на мозъка, зона, свързана с мисленето на по-високо ниво, като вземане на решения и работна памет.

  1. Борба с рак

Ракът е сериозно и потенциално фатално заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. Съдържанието на антиоксиданти и противовъзпалителното естество на цвеклото доведоха до интерес към способността му да предпазва от рак. Доказано е, че екстрактът от цвекло намалява деленето и растежа на туморни клетки при животни.

  1. Отслабване

Цвеклото има няколко хранителни свойства, които го направят подходящ за диети за отслабване. То е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода.

Фибрите в цвеклото също могат да помогнат за насърчаване на загубата на тегло чрез намаляване на апетита и насърчаване на чувството за пълнота, като по този начин намаляват общия прием на калории.

 

Ето няколко вкусни и интересни начина да добавите повече цвекло към диетата си:

Салата от цвекло: Настърганото цвекло прави вкусно и цветно допълнение към основното ви ястие.

Сос: Цвеклото, смесено с кисело мляко, прави вкусен и здравословен дип.

Сок от цвекло: Прясно изцеденият сок е най-добър, тъй като закупеният от магазина може да бъде с високо съдържание на добавени захари.

Листа от цвекло: Листата могат да се готвят и да се използват като тези на спанак, така че следващия път не ги изхвърляйте.

 

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА