Сусамови семена с произход Нигерия докараха в Европа неописван серовар салмонела
Сусамови семена с произход Нигерия докараха неописван серовар салмонела първо в Гърция, а в последствие и в Германия, Чехия и Люксембург. Общо 40 случая на нов серовар на Salmonella с антигенна формула 11: z41: enz15 , която не е описвана до настоящия момент, са регистрирани през последните 9 месеца от Европейския орган за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Това се казва в анализ на д-р Дора Петлова, главен експерт в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).
Извършеното проучване на случая в Гърция, състоящо се от 11 случаи свързани с новия серовар и 22 случаи на Salmonella Enteritidis, показва връзка между появата на болестта и консумацията на тахан – tahini (продукт съдържащ сусам/сусамови семена). Случаите са свързани с консумацията на определени търговски продукти, без да е установена конкретна търговска марка. В Чехия, при два от петте случаи, е посочена възможна консумация на продукти съдържащи сусам. В Германия и Люксембург, епидемиологичните данни са в полза на хипотезата, че случаите имат връзка с консумацията на продукти съдържащи сусам. В Германия, новият серовар на Salmonella е открит по време на собствени проверки на проби храни (сусам/сусамови семена), през октомври 2016 г. След извършеният WGS анализ от фирмата е установено, че изолата на Salmonella от храната е идентичен с човешките изолати от cgMLST. На 22 февруари 2017 г. Германия пуска уведомление в Системата за бързо съобщаване за опасни храни и фуражи (RASFF)/ RASFF уведомление 2017.0221.
С цел опазване на човешкото здраве са предприети мерки по изтегляне от продажба на засегнатите партиди от продукта.
През последните девет месеца, четири държави-членки на ЕС докладват за 40 случаи на инфекция, причинена от нов серовар на Salmonella 11: z41: enz15 с антигенна формула, която не е била установена до сега. Извършените анализи – импулсна гел-електрофореза (PFGE) и пълен геномен секвентен анализ (WGS) потвърждават, че изолатите от тези случаи са генетично много близки и поради това вероятно са свързани с общ източник на инфекцията. Епидемиологично аналитичното проучване, извършено в Гърция, установява връзка между инфекцията с новия серовар на Salmonella и сусамовия продукт. Тази хипотеза по-късно е подкрепена и от Германия, където във вносните сусамови семена е установен същия серовар на Salmonella. (по данни от нотификацията в RASFF Portal семената са с произход Нигерия).
Поради факта, че семената от сусам имат дълъг срок на годност и в последно време са докладвани нови случаи, възможно e замърсените партиди все още да се разпространяват в хранителната верига в държавите-членки на ЕС.
Въпреки че, инфекцията при хората е сравнително рядка, съществува вероятност да възникнат нови случаи.
По данни от RASFF Portal, с последна актуализация на информацията от 21.04.2017 г., към момента няма данни за реализирани количества от продукта в България.