От 3 години птичето месо от Полша е под официален контрол за салмонела

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

За 2022 г са унищожени едва 8 от 5000 тона влязло месо

През изминалите три години Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален мониторинг на всяка пратка птиче месо и субпродукти с произход от Полша, документално и чрез лабораторни анализи, за наличие на салмонела. Това съобщиха от агенцията във връзка с твърдения за занижен контрол върху пратките птиче месо от Полша. От началото на 2022 година до края на октомври в страната са постъпили над 5000 тона птиче месо и субпродукти от Полша.

Взети са 275 проби. В седем от тях е установено наличието на салмонела. Само в три проби е констатирана патогенната салмонела ентеритидис, посочват от БАБХ пред БТА.

Насочени за обезвреждане и унищожаване са над 8 тона птиче месо и субпродукти.

За всички пратки, в които е установено замърсяване, БАБХ е докладвала до компетентните органи на другите държави членки, чрез Системата RASFF.

БАБХ извършва проверки в складове, получаващи пратки и от други държави членки на ЕС и Украйна. Няма констатирани нарушения, допълват от агенцията.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА