Връчиха сертификат за вписването на „Странджански манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход. Това стана днес по време на церемонията в Европейската комисия в Брюксел.
Документът бе предоставен на Манол Тодоров, инициатор за подаването на заявлението за регистрация, от Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари и им пожелаха да развиват производството си като се възползват от регистрацията на пчелния продукт. От регистрацията ще се възползват пчеларите в Странджа за развитието на успешен и печеливш бизнес.
„Странджанският манов мед“ е осмият български продукт, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Страната ни бележи първите си успехи в прилагането на европейските схеми за качество за земеделски продукти и храни след 2010 г. с вписването в европейските регистри на две Защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” – в края на 2011 г. и „Българско розово масло” през 2014 г. В периода 2014 г. – 2017 г. са вписани и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.