Стотици трактори блокираха Берлин в масов фермерски протест

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Германските фермери протестират срещу премахването на селскостопанските данъчни облекчения

Фермери от цяла Германия влязоха с тракторите си в центъра на Берлин, за да протестират срещу планираните бюджетни съкращения, които ще ги засегнат.

Около 3000 фермери със стотици трактори се движат в колона около емблематичната Бранденбургска врата. Подобни протести имаше и в други европейски страни, като Холандия, тъй като правителствата се стремят да намалят емисиите на парникови газове от селското стопанство, предаде Euronews green.

Защо германските фермери протестират?

Протестът е срещу плана на правителството да премахне данъчните привилегии и субсидиите, от които фермерите в момента се възползват. Правителството казва, че мерките трябва да помогнат за опазването на климата.

Съгласно плановете фермерите вече няма да получават данъчни облекчения за дизеловото гориво, което използват, докато обработват земите си, нито ще получават освобождаване от данък върху селскостопанските превозни средства.

Правителствената коалиция, съставена от Социалдемократите (SPD), Свободните демократи (FDP) и Зелените, обяви бюджетните съкращения миналата седмица.

„Парламентарната група на СвДП не смята за приемливо тежкото бреме върху селскостопанските предприятия, каза лидерът на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр пред ДПА . Твърде често хората говорят за уж вредни за климата субсидии, без да разглеждат социалните и икономическите последици от премахването им”,  добави той.

„Преди всичко нашите фермери се нуждаят от справедливи конкурентни условия в сравнение с други европейски страни“, каза Дюр. „Точно това би било изложено на риск, ако плановете бъдат изпълнени.“

‘Фермерите са тези, които ни доставят храна’

Дори министърът на земеделието Джем Йоздемир протестира. Той каза пред телевизия ARD, че фермерите „нямат алтернатива“ на дизела.

„Не се изолирам от това, че трябва да пестим, но това трябва да стане по начин, по който да вземем хората със себе си – а фермерите са тези, които ни доставят храна“, каза Йоздемир. „Тези съкращения … претоварват сектора.“

Вицеканцлерът Робърт Хабек, член на партията на Зелените на Йоздемир, предупреди да не се нарушава бюджетното споразумение от миналата седмица и каза, че всеки, който иска да отмени планираните съкращения, трябва да измисли друг начин, с който това да се финансира.

„Като политици сме длъжни да дадем възможност за цялостно решение“, каза Хабек пред германската информационна агенция dpa. „Това, което политиците не могат да направят, е да избягат от отговорност и да кажат само къде не трябва да се правят спестявания.“

 

Заглавна снимка, източник: Euronews green

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА